top of page

ליווי התפתחותי

למה נוצר צורך בליווי התפתחות של תינוקות?

שלושת ילדי, שמרגע לידתם הושכבו על הבטן, כבר מן ההתחלה הרימו את ראשם, והפכו אותו מצד לצד כרצונם. בהמשך הם התרוממו על המרפקים ועל כפות הידיים, התגלגלו, זחלו על הגחון ועל שש, ישבו ועמדו, הלכו ורצו, וכל אלה ללא שום הדרכה והתערבות מצידי. צפיתי במין תוכנית סמויה שהתחוללה מעצמה בפשטות, לפי סדר מוכתב מראש.
כיום, להפתעתי, אני נוכחת שמספיקה תקופה קצרה מאד של שכיבה רוב הזמן על הגב, כדי שכל התהליך המובנה והמובן מאליו שתואר לעיל ישתבש לחלוטין.
כמורה לשיטת פלדנקרייז ולליווי התפתחותי של תינוקות, מדהים איך כל מה שלימדו אותי תינוקות על התנהלות תנועתית, מועבר אליהם עכשיו חזרה דרכי.
זה המקום להבהיר שהתנהלות תנועתית של תינוקות הייתה אחד מהמקורות החשובים בפיתוח שיטתו של דר' פלדנקרייז: בעבודתו עימם הוא למד את הדרכים שבהן הם מתמודדים מול מגבלות, ומול כוח הכובד. איך הם מעבירים משקל, איך הם משתמשים באברי גופם להשענות ולתנועה, איך הם מתהפכים באופנים שונים, ואיך מגוון התנסויותיהם, כוח רצונם וסקרנותם דוחפים אותם לזחילה, ומשם לישיבה, לעמידה ולהליכה. איך מתנועות אקראיות ומגושמות מתפתחת תנועה כוללת, משוכללת ומכוונת, המשרתת את צרכיהם ורצונם, ואיך ממצב של שכיבה וחוסר אונים, הם מגיעים לעמידה מאוזנת ויציבה על שתי רגליים.

 

אבל שכיבה ממושכת על הגב היא לא הסיבה היחידה לצורך העכשווי בלימוד תינוקות להתנועע.
כיום חשובה הפעלה יזומה של התינוקות גם בשל המודרניזציה שמספקת להם נוחות באמצעות עגלות, סלקלים, טרמפולינות וטלוויזיה, וכך שוללת מהם את התנועתיות והאתגרים שכה נחוצים לחיזוקם ולהתפתחותם. ההתערבות המכוונת בהפעלתם מהווה פיצוי ואיזון לחסכים אלה, ומאפשרת את התקדמותם התקינה בשנת חייהם הראשונה.
בנוסף לאלה, כבר ידוע וברור שלתקופת החיים הראשונה יש השפעה מעמיקה ביותר על אופן העשייה השלם שלנו כבני אדם. ההרגלים השריריים והקשרים העצביים אשר נוצרים מפעולותיו התנועתיות של התינוק משפיעים וקובעים את תבנית התנהלותו העתידית מבחינה תנועתית ואישיותית. התשתית שנבנית בינקות תשרת את התינוקות בהמשך חייהם ביציבות, בגמישות, באוריינטציה ובקאורדינציה, וביכולת תנועה אופטימלית.
וכך, התערבות פשוטה בראשית הדרך יכולה לחסוך קושי מיותר בהמשך.

למה תוכלו לצפות בסדנה לליווי התפתחותי?

• תוכלו להבחין אצל התינוק שיפור בשינה, בשכיבה על הבטן בזמן הערות, בנינוחות, בעיכול, וביכולת התנועה.
• תגדילו את הסיכוי להתקדמותו התקינה של התינוק בכל שלבי ההתפתחות, עד לזחילה ולהליכה.
• תלמדו להפעיל את תינוקכם בנועם וביעילות, ולרוב כבר מהפגישה הראשונה תוכלו להבחין בשיפור בהתנהלותו ובמצב רוחו.
• תינוקות עם קשיים כמו טורטיקוליס, היפוטוניה, טונוס מוגבר, עיכוב התפתחותי, פגות, יקבלו מענה מקצועי ויעיל בדרך נעימה ורגישה באופן פרטני.
• בכי ואי שקט: דרך אופני המגע, התנועה והנשיאה שתלמדי, תפיגי את המתח ואי הנוחות שהצטברו בתינוק. כתוצאה מכך שנתו תעמיק ותתארך, ולכשיתעורר תגלי שהוא יותר שמח ונינוח, קשוב ומגיב.

ליווי התפתחותי

• נוקשות - התרגול הייחודי לשיטה יחזיר לתינוקך את הגמישות שאבדה לו בשל השכיבה הממושכת על הגב. במהרה תופתעי לראות איך אצבעות רגליו מגיעות בקלות אל פיו, ואיך מתנועות ספורות ומוגבלות הוא מגיע לתנועה חופשית ומגוונת – להנאתו ולצרכיו.
• במהלך הסדנא תיווכחי בקשר ובקשב מיוחדים המתהווים בינך לבין תינוקך. הפעלת התינוק הנעשית בעדינות וברגישות תוך קשב לצרכיו וליכולתו, ייפתחו בתוכך את היכולת להבין ולפרש נכון יותר את צרכיו, וביטחונך בעצמך יגדל. הנאתכם זו מזה תגבר, וגידולו יהפוך לחוויה מהנה ומעשירה, במקום למתסכלת ומתישה.
• הסדנאות מאפשרות קשר ותקשורת עם אמהות אחרות, ויוצרות סביבה תומכת, שהיא מעין תחליף למשפחה המורחבת של פעם.
• הסדנאות מתקיימות באווירה ביתית ונינוחה, בקבוצות קטנות ואינטימיות, כך שכל הורה ותינוק מקבלים את היחס האישי הדרוש להם.  


כאמור, התפתחות תנועתית של תינוקות היא נדבך חשוב בשיטת פלדנקרייז, ולכן  להפעלתם על פי עקרונות שיטה זו יש השפעה עמוקה ומהירה עליהם.

תשומת הלב בעבודה עם התינוק מתמקדת לא רק במה שהתינוק עושה, אלא גם באיך שהוא עושה זאת: נשים לב האם יכולותיו דומות בשני צידי גופו, האם תנועותיו מאורגנות ויעילות, ונעשות ללא מאמץ מיותר. במידה ויתגלה קושי ננסה להבין ממה הוא נובע ואיך ניתן לשפרו.

מפגש עם מורה בשיטת פלדנקרייז, שהוסמך לליווי התפתחותי לתינוקות, מאפשר התייחסות לקושי שהתינוק חווה, שייתכן שההורה לא מודע לו. התייחסות מוקדמת לקשיים, תמנע את החמרתם והשתרשותם, ותאפשר לתינוק לבטא את מקסימום יכולותיו.

    

סדנא טיפולית אישית לתינוקות עם עיכוב התפתחותי

מוצעת סדנא בת שלושה מפגשים של אחד על אחד המותאמים לצרכיו הייחודיים של תינוקך. הסדנא מיועדת ל:

  • תינוקות בגיל 4 - 5 חודשים שמסרבים לשכב על הבטן ומתקשים להרים את הראש.

  • תינוקות בני 5-6 חודשים שלא מתהפכים.

  • תינוקות בני למעלה מ10 חודשים שלא זוחלים, מתישבים או נעמדים

  • סדנה זו מתאימה לאימהות שמגיעות מרחוק, וגם לאלו שזמנן מוגבל.

  • מועדי המפגשים גמישים.

בסדנא תקבלו כלים שיעזרו לתינוקכן להתקדם בהתפתחותו התנועתי​

 

לפרטים נוספים ניתן ליצור קשר.

ליווי התפתחותי
ליווי התפתחותי

את דרך עבודתי עם תינוקות למדתי מדר' חוה שלהב, מפתחת שיטת CHILD'SPACE, ומשי זילברבוש, מפתח שיטת "צעד ראשון". שתי השיטות פותחו על בסיס עקרונות שיטת פלדנקרייז.

ליווי התפתחותי
bottom of page