top of page
טורטיקוליס

טורטיקוליס הוא סוג של מתח שרירי בלתי מאוזן, שגורם לעיוות בצוואר. מדובר בשריר מקוצר שתחילתו מאחורי האוזן, וסופו במפרק של עצם הבריח. כתוצאה מכך, התינוק מפנה את ראשו בעיקר לכיוון אחד, ומתקשה או לא יכול להפנותו לכיוון ההפוך. 

טורטיקוליס שמופיע בעת הלידה יכול להיגרם בגלל מיקום מסוים של הראש ברחם, או בשל פציעה במהלך הלידה בשרירי הצוואר, או בגלל פגיעה בהספקת הדם לצוואר העובר. טורטיקוליס מופיע בדרגות חומרה שונות – חלקן ניכרות מאד לעין, וחלקן מאובחנות בעין מיומנת.

אותו תינוק לאחר גמר הטיפולים

תינוק עם טורטיקוליס לפני טיפול

תסמינים של טורטיקוליס

  • שרירי צוואר מוגדלים (ניתנים להבחנה בעת הלידה).

  • חוסר סימטריה בראשו של התינוק בשל מנח הראש ברחם.

  • כתף מורמת בצד הפגוע.

  • טווח תנועה מוגבל של הראש.

  • נוקשות בשרירי הצוואר.

  • לעיתים יופיע גוש באזור השריר הפגוע, וזה יכול להיות הסימן הראשון לטורטיקוליס אצל תינוקות  בני 1-8 שבועות. הגוש, בדרך כלל, נעלם בהגיע התינוק לגיל 6 חודשים.

  • תיתכן עקמת משנית בעמוד השדרה, ופריקה במפרק הירך.

העדפת צד אצל תינוקות

מהי העדפת צד?
העדפת צד היא מצב שבו תינוק מעדיף לסובב את ראשו, באופן ברור, לצד מסוים בהשוואה לצד השני. בהעדפת צד, התינוק יכול לסובב את ראשו לשני הכיוונים, אך הוא מעדיף לסובבו רק לכיוון אחד. תופעה זו שונה מטורטיקוליס, שבו לתינוק אין יכולת לסובב את ראשו לאחד מהכיוונים, גם אם הוא רוצה בכך.
ההנחה היא שהעדפת צד נגרמת בשל השפעת הסביבה, לדוגמא: התינוק מונח במיטתו תמיד בכיוון אחד אל המתרחש בחדר, הוריו מרימים אותו תמיד מאותו צד, מחזיקים אותו על הידיים תמיד באותו כיוון וכדומה. אם הנחה זו הייתה נכונה, לכל התינוקות אמורה הייתה להיות העדפת צד... הרי לכולנו יש יד דומיננטית, וכולנו מתנהלים בתבניות מסוימות שחוזרות על עצמן, ובכל זאת, לא לכל התינוקות ישנה העדפת צד ניכרת לעין.
ההנחה שלי היא, שחלק מהתינוקות היו כעוברים במצב של פיתול, שלא היה חמור במיוחד, אך מספיק דיו כדי ליצור פיתול מסוים בעמוד השדרה. תשתית מבנית זו, בהחלט יכולה להחמיר, עד למצב של העדפת צד ניכרת לעין כתוצאה מהשפעת הסביבה. במקרים אלו נראה שהתשתית הסמויה מתחזקת ומתבטאת בתנועה מועדפת של הראש לכיוון אחד, בשימוש מועדף באחת מהידיים, בהיפוך לכיוון אחד ואף בזחילה לא סימטרית.
טיפול שמשחרר את עמוד השדרה, בתוספת של התנהלות יומיומית מכוונת, תמתן ואף תפתור את הבעיה במהרה. טיפול בהעדפת צד, הוא פשוט ומהיר יותר מטיפול בטורטיקוליס. 

 

הטיפול בטורטיקוליס ובהעדפת צד הוא ייחודי, יעיל ומהיר. הטיפול מביא לתוצאות רצויות ללא מתיחה כפוייה בצוואר, ללא כאב ובכי, ואפשר לבצעו גם כשהתינוק ישן. בנוסף לטיפול בטורטיקוליס, יטופלו גם בעיות אחרות כמו עקמת משנית בעמוד השדרה ופריקה במפרק הירך בהתאם לצורך. אפשר ואף רצוי להתחיל בטיפול כמה שיותר מוקדם, ובכך למנוע את אי הנוחות והקשיים הנוספים שיכולים להיווצר.

למידע חשוב נוסף על טיפול בטורטיקוליס, לחצו

אמא מספרת על הטיפול בשתי בנותיה

קטע קצר מהפעלה של תינוק ותינוקת ישנים. ההתיחסות היא לא רק לעיוות בצוואר אלא גם לתופעות משנה נוספות בשלד.

הטיפול יאפשר לתינוק תנועה חופשית יותר של הראש לכל הכיוונים. בנוסף תהיה הטבה בתופעות הנלוות: הא-סימטריה בגובה הכתפיים והשכמות תשתפר, והעקמת המשנית בחוליות תתמתן. הפעלת התינוק תיצור יותר מודעות אל הצד שאליו הראש אינו פונה, ותגדיל את יכולתו לבצע הטיות וגלגולים גם אל הצד הלא מועדף. כמו כן יושג יותר שיווי משקל בישיבה, בעמידה ובהליכה.
הטיפול בטורטיקוליס לפי השיטה נוגע לכל מפרקי השלד ולא רק לצוואר, תוך שיתוף פעולה של התינוק.

מספר עצות להתנהלות יומיומית עם תינוק שמתקשה להפנות את ראשו (למשל לצד ימין):

  • נשכיב את התינוק במיטתו, בכיוון שיעודד אותו להפנות את ראשו אל הפעילות בחדר, שמתרחשת מימינו.

  • נחזיק אותו על הידיים, בכיוון הכתף השמאלית שלנו כשלחיינו צמודות. באופן הזה תיבלם תנועת ראשו שמאלה, ומאידך ניצור גירויים שיעודדו אותו להפנות את ראשו ימינה (ראה תמונה).

  • כשהתינוק יושב עלינו, ומבטו  קבוע אל גורם שמסקרן אותו, נסובב את עצמנו יחד איתו שמאלה, וכך תיווצר בצווארו תנועה ימינה (ראה וידאו).

  • מגע וטפיחות על גופו,ידו, רגלו, לחיו בצידו הימני, יעוררו את מודעותו אליהם.

  • על ידי טפיחות על ידו הימנית, ועל ידי גירוי מבטו ימינה, נעודד אותו להושיט את ידו הימנית אל עבר חפץ שיוצע לו.

  • נשכיב אותו על צידו השמאלי ונעודד אותו להשתמש בידו הימנית.

  • אם הוא מתגלגל רק לכיוון אחד, נגלגל ונעודד אותו להתגלגל בכוחות עצמו גם לכיוון ההפוך.

  • אם בשכיבה על הבטן הוא מסתובב סביב עצמו רק בכיוון אחד, נמשוך את תשומת ליבו גם לכיוון ההפוך, ע"י כך שנטפח עם צעצוע על לחיו, ידו, גופו רגלו שבצידו הימני, ונניח את הצעצוע בקרבת ידו הימנית.

 

להתרשמותכם מכתב מאמא שבתה, שסבלה מטורטיקוליס, טופלה באמצעות השיטה:

את התודות שלי לשרי נדמה שלא אוכל לכמת במילים, התחושות וההוקרה שאני רוחשת לה טמונים בעשייה המדהימה שלה עם ביתי בהיותה בת שלושה חודשים בלבד .
שמי אוסי ואני אמא לאופיר ביתי הבכורה. אופיר נולדה עם טורטיקוליס, אבל אף אחד לא איבחן ואמר לי שיש לה בעיה. כשלושה שבועות לאחר הלידה, כאשר התחלתי לעמוד על דעתי... ראיתי שהיא כל הזמן שוכבת עם הראש לכיוון אחד. אופיר הייתה תינוקת שקטה, מה שנקרא תינוקת טובה, ישנה המון שעות ובכלל בשלושת השבועות הראשונים בקושי פקחה עיניים.

כאשר שאלתי את הרופא האם זה בסדר שהיא כל הזמן נוטה עם הראש לכיוון אחד ושהגוף שלה מקופל כמו C לצד ימין, הוא הסתכל עליה ומצא שהראש שלה פחוס בצד ימין ושלח אותנו לפיזיותרפיה.
בגיל חודשיים התחלנו את הטיפול הפיזיותראפי הראשון. כמו שהרופא הזהיר אותי, אופיר שעד כה הייתה תינוקת שקטה ונוחה לא הפסיקה לבכות וכאבי הלב החלו לפעום בי. בנוסף קיבלנו שעורי בית שהקפדתי לעשות שכן רציתי בטובתה של ביתי, אך אלו היו כואבים לאופיר והיא לא הפסיקה לבכות ואני בלב איתה.

הבטן שלי אמרה לי שאני חייבת למצוא פתרון אחר. התחלתי לחפש, עד שמצאתי את שרי דרך האינטרנט ושם היא כתבה כי הטיפול אינו כרוך בכאב. לאחר החלפת אי-מיילים בהם שאלתי שאלות, קבענו להיפגש.
הגענו לשרי כשאופיר בת שלושה חודשים. במפגש הראשון, אופיר הייתה רגועה, נתנה לשרי לעשות בה ככל הנדרש ובאורח פלא כבר באותו מפגש היה ניכר כי צורת הגוף (C) בה אופיר שכבה רוב היום התחילה להתיישר. אופיר, הילדה שאוהבת לישון וישנה הרבה שעות מן היממה, דווקא אצל שרי הייתה ערנית ביותר (כנראה הרגישה שהיא מתחילה לגלות עולם מכל הזויות ולא רק זווית אחת...).

מיד קבענו שעל מנת לטפל בבעיה מהר ככל האפשר ולפני חזרתי לעבודה נפגש לטיפולים דו שבועיים.
כבר לאחר הטיפול הראשון העיניים של אופיר שהיו כל הזמן חצי עצומות, החלו להיפתח ולאחר פחות משבועיים חל שיפור בהתפתחות שלה, היא התחילה להיות ערנית יותר שעות (רוב היום הייתה ישנה לפני כן – בגיל שלושה חודשים!!).
עד לחזרתי לעבודה נפגשנו פעמים בשבוע (כחודש וחצי) ולאחר מכן עברנו למפגשים פעם בשבועיים ואופיר התחילה להשלים את כל החסרים ולהדביק את הפער בהתפתחות שלה. היא התחילה לקשקש המון, להסתובב סיבוב ציר לשני הכיוונים, להתהפך לשני הכיוונים ועוד. עד גיל שישה חודשים הקפדתי על מפגשים קבועים בעוד לאחר מכן, כאשר ראיתי שההתפתחות תקינה היינו באים לשיפור וקידום התפתחות ולהרבה כיף כי לאופיר היה מאוד כיף עם שרי.

היום כאשר אופיר בת שמונה חודשים אי אפשר לדעת שהיה לה טורטיקוליס לפני חמישה חודשים. אופיר מתהפכת, עולה על שש, יושבת ויורדת מישיבה, ילדה פעלתנית, חייכנית ושמחה.

 

אלפי תודות לך שרי.

בהערכה רבה, אופיר ואמא אוסי.

bottom of page