top of page

הדמיית מוח מיוחדת תוכל לחזות אוטיזם בקרב תינוקות בסיכון גבוה

טכניקת הדמיה מיוחדת, זיהתה במחקר קטן הקף 82% מהתינוקות שאובחנו מאוחר יותר עם הפרעת אוטיזם.

חוקרים אומרים כי סוג מיוחד של הדמיה שנקראת הדמיה בתהודה מגנטית של קישוריות תפקודית (fcMRI) יכולה לאפשר הצצה לאופן שבו אזורים שונים במוח פועלים יחדיו. כפי שנתגלה, אזורים מסוימים שמחוברים קשורים כנראה לסיכון לאוטיזם, טוענים החוקרים.

הדמיית fcMRI אפשרה לחוקרים לנבא 9 מתוך 11 תינוקות בסיכון גבוה שהפגינו מאוחר יותר תסמינים התנהגותיים של אוטיזם.

"השתמשנו במידע שהתקבל מהדמיה של קישוריות תפקודית בגיל 6 חודשים ובמידע קליני שהצטבר במשך 24 חודשים כדי לבדוק האם ביכולתנו לזהות מי מהתינוקות שבסיכון גבוה יפתח אוטיזם" אומר החוקר הראשי, דר' רוברט אמרסון מאוניברסיטת צפון קרוליינה שבארה"ב.

"התקווה היא שכלי חיזוי כזה יאפשר בעתיד לזהות תינוקות שיזדקקו לקבל טיפול מוקדם בתסמיני אוטיזם". מסכם דר' אמרסון.

נכון להיום אי-אפשר לאבחן בוודאות אוטיזם מתחת לגיל שנתיים. בגיל זה מתחילים להופיע תסמינים התנהגותיים של ההפרעה, כמו קשיי תקשורת, התנהגות ויחסי חברה, התנהגויות שחוזרות על עצמן ואובססיות.

ככל שמקדימים במתן שירותי טיפול התנהגותי לילד, כך תוצאת הטיפול טובה יותר. מחקר שפורסם לאחרונה מצא שכאשר הטיפול בתינוקות בסיכון גבוה לאוטיזם התחיל עוד לפני הופעת התסמינים, הצליחו תינוקות אלה לרכוש יכולת קשב טובה יותר, מיומנויות שפה, ותקשורת ומיומנויות חברתיות טובות יותר בגיל 3 שנים. מחקר זה הוצג לאחרונה בכינוס בינלאומי לחקר אוטיזם שנערך בסן-פרנסיסקו שבארה"ב.

במחקר הנוכחי השתתפו 59 תינוקות שהוגדרו כנמצאים בסיכון גבוה לאוטיזם בגלל אח אוטיסט במשפחתם. בקבוצת סיכון זו כ- 20% מתגלים בהמשך חייהם כאוטיסטים.

התינוקות שעברו הדמיית fcMRI היו בני 6 חודשים, ובמהלך ההדמיה הם ישנו.

הדמיית fcMRI מראה פעילות עצבית ב- 230 אזורים שונים במוח. החוקרים חיפשו אזורים של פעילות מתואמת, והתמקדו באותם קישורים שידועים כקשורים למאפייני אוטיזם – מיומנויות שפה, התנהגויות שחוזרות על עצמן והתנהגות חברתית.

החוקרים פיתחו תוכנת מחשב שתעזור להם למיין את המידע ולזהות תינוקות שנראו מועדים לפתח אוטיזם, וכאלה שסביר להניח שלא יפתחו אוטיזם.

11 מתוך 59 התינוקות פיתחו אוטיזם. בדיקת ההדמיה והתוכנה הצליחו לנבא 82% ממקרים אלה של אוטיזם. כל הילדים שלא פיתחו אוטיזם זוהו במדויק בהדמיה ככאלה שאינם מועדים לפתח אוטיזם בשנות הילדות.

דר' תומס פרייזר, המדען הראשי של העמותה 'אוטיזם מדבר', שלא השתתף במחקר אך בחן את ממצאיו, אומר בתגובה: "ההשערה המקובלת היא שאוטיזם היא הפרעה בקישורים עצביים במוח, והעובדה שהדמיה בתהודה מגנטית של קישוריות תפקודית היא אמצעי טוב לנבא אוטיזם, מחזקת את ההשערה המקובלת. דבר מעניין נוסף הוא שהמחקר מראה לנו כמה מוקדם בחיים אנחנו יכולים לזהות שינויים שגורמים כנראה לאוטיזם. ראויה לשבח ההצלחה של החוקרים לשים את ידם על שינויים במוח שקשורים באוטיזם כבר בגיל 6 חודשים. חייבים לשכפל את ממצאי מחקר זה במחקרים נוספים תוך הרחבת השימוש בהדמיה מעבר לתינוקות בסיכון גבוה בגלל אח אוטיסט במשפחה".

המחקר התפרסם בתאריך 7.6.2017 בכתב העת מדע מתורגם לרפואה.

bottom of page