top of page

ערוצי תקשורת עם התינוק

התינוק שציפינו לו כל כך נולד במזל טוב! - הגענו איתו הביתה, השכבנו אותו בעריסה....ומה עכשיו??
איך נדע מה הוא רוצה, מה הוא מרגיש?
על אף שעדיין איננו יכולים לתקשר איתו במילים, ישנם ערוצים אחרים ליצירת קשר עימו. ערוצים אלו התפתחו במהלך ההריון, ועם הולדת התינוק הם בשלים לשרת אותו.

ערוץ התחושה: תינוק בן יומו רגיש מאד למגע. רגישות זו התפתחה בהיותו עובר. התינוק חש את מגע הרחם, את מגע הנוזלים סביבו ואת אברי גופו. מגע הוא ערוץ תקשורת ראשוני וחשוב במיוחד שבא לידי ביטוי בחיבוק, בליטוף, בטפיחות, בעיסוי. מגע אוהב מעניק לתינוק את תחושת הביטחון והנועם שחווה ברחם אימו.

ערוץ הטעם והריח: אל המגע מתווסף הריח של האם והאב שהתינוק לומד לזהות ולאהוב. אם האם מניקה מתווסף גם טעם החלב שהופך במהרה לעוד דרך זיהוי של האם, ולאמצעי לחיזוק הקשר ביניהם.

ערוץ השמיעה: עם צאת התינוק לאוויר העולם הוא נחשף לבליל של קולות וצלילים. אפשר בקלות להבחין אילו קולות או צלילים מבהילים או מרתיעים אותו, ואילו מהם נעימים לו ומרגיעים אותו. למרות שהתינוק לא מבין עדיין דיבור, חשוב שנדבר איתו, נשיר לו, נשמיע מוסיקה . מהר מאד נראה שהתינוק מכיר את הקולות שלנו ומבדיל ביניהם לבין קולות אחרים. במקרים רבים הוא יחדל לבכות למשמע קולנו, ואף יגלה סימני שימחה.

''דיבור'' עם התינוק מכין אותו לקראת למידת השפה. נדבר אליו כשיתבונן בנו, ונשמיע הברות שונות בתנועות שפתיים ברורות. בהמשך נשמע אותו מבטא ומתרגל צלילים כמו – חחחח, או ררררר, או גגגגג וכו'. ''נשוחח'' איתו בשפתו על ידי חיקוי הצלילים שהשמיע. כשיגדל עוד קצת (בגיל שנה לערך) נשמע צירוף של הברות שישמח אותנו במיוחד כמו - אבא או אמא.

ערוץ הראייה: התינוק תחילה מתקשה למקד את מבטו בגירויים שסביבו. על אף  זאת, ננסה ליצור קשר עין ממרחק של כ-30 ס''מ מפניו. ראייתו של התינוק למרחוק תשתפר בהדרגה ומבטו יתמקד במטרה ללא קושי.
כשהתינוק מעורסל בידינו הוא נמצא במרחק מתאים ליצירת קשר עין עימו. הבעות פנינו, תנועת שפתינו, מבע עינינו  הם הגירויים שהכי מעניינים אותו. הבעות פנינו משדרות  לתינוק מסרים שמכינים אותו ליצירת תקשורת חברתית בעתיד.

ערוץ התנועה: העובר נע ברחם באופן פסיבי באמצעות תנועות אימו, וגם בכוחות עצמו. כך מתפתחות מערכות השרירים והעצבים, השלד והמפרקים שלו. תנועה היא צורך של התינוק. חשוב שיהיו תנאים סביבתיים וגירויים שיאפשרו לתינוק להמשיך לתרגל את גופו בשדה הכובד החדש שמחוץ לרחם. חשוב גם שהתינוק ימשיך להתנסות בתנועה פסיבית בזרועותינו או במנשא על גופנו. התנועה שהתינוק חש דרך תנועת גופנו, או דרך תנודות ריתמיות כשהוא מעורסל בידינו מרגיעות אותו, ומעניקות לו תחושה של ביטחון.

התינוק יוצא אל אוויר העולם שלם – יש לו מזג משלו ומגוון רגשות. הוא יכול לכעוס ולשמוח, להתרגש ולהתענג, להתמרמר ולנדנד. אם נהיה קשובים, נזהה נטיות כמו קוצר רוח או סבלנות, עליזות או רצינות וכו'. אם נהיה קשובים נזהה דרך המסרים שלו מה נחוץ לו – מתי הוא רעב, עייף, שמח, נינוח, סובל או משועמם. כך גם ילמד התינוק בהדרגה להכיר אותנו ולהתאים את עצמו אלינו.

תקשורת טובה עם התינוק מכינה אותו לחיי חברה תקינים, ולהיותו בטוח ושמח מקיומו.

bottom of page