זחילה
ככל שהתינוק גדל, ויכולתו התנועתית משתכללת ומתפתחת, כך סקרנותו ורצונו הולכים וגוברים, ומדרבנים אותו ליותר תנועה ופעולה. ההתפתחות השכלית וההתפתחות התנועתית, קשורות זו לזו, משדרגות זו את זו, ומקדמות את התינוק משלב אל שלב.
כאשר התינוק מגיע לגיל 6– 10 חודשים, הוא מצליח על פי רוב לנוע אל מחוז חפצו באופן עצמאי.
הזחילה היא תנועה מורכבת, המאפשרת לתינוק הגעה מהירה אל יעדים מרוחקים.
מבחינים בכמה צורות זחילה עיקריות לפי סדר ידוע מראש: תחילה זחילת ציר, לאחר מכן זחילת גחון ובסוף זחילת שש. כל אחת מצורות הזחילה מתרגלת, מארגנת ומתאמת מערכות שרירים מסוימות כהכנה לשלב הבא. העדר, או שיבוש בזחילה, יכול להצביע על קושי מסוים בארגון התנועתי של הגוף, אשר בעתיד עלול להתבטא בליקוי ביציבה, בקואורדינציה, באוריינטציה ובקשב. חשוב לברר מה הסיבה לשיבוש, ולנסות לשפר זאת.
זחילת ציר
זחילת ציר מקדימה את הזחילה על הגחון, או הזחילה על שש. בזחילה זו התינוק מסתובב סביב עצמו על ציר הבטן. זוהי תנועה צידית, בה הידיים מעבירות משקל ביניהן ו"הולכות" הצידה לכיוון הרגליים, כשבאותו זמן הרגליים נסוגות מהידיים.
זחילת הציר מתרגלת העברות משקל קצובות בין הידיים ובין הרגליים, תוך שיתוף פעולה ביניהן.
בזחילת הציר התינוק ממוקד יותר ב"משימה" וברצון להגיע אל מחוז חפצו.
חשוב לשים לב שהתינוק יודע להסתובב לשני הכיוונים.
זחילת הציר דורשת תיאום בין אברי הגוף, מגמישה את הגו, ומוסיפה חוזק, תנועתיות ויציבות בחגורת הכתפיים והאגן.


טיפים שיעודדו את זחילת הציר:
• אם ברצוננו שהתינוק יסתובב ימינה, נטפח קלות עם צעצוע על צד גופו הימני – מכף ידו הימנית עד כף רגלו הימנית. אחרי מספר פעמים נשאיר את הצעצוע מונח במרחק מה מהישג ידו הימנית, בכוון הרגל, ונמתין לתנועת התינוק לעברו. בכל פעם שהתינוק יתקרב אל הצעצוע, נרחיק אותו במעט ממנו, עד שתתחיל להיווצר זחילת ציר רצופה (ראה וידאו).
• נטפח עם צעצוע על כף ידו, ונרחיק אותו מעט לכיוון הרגל. אחרי מספר פעמים נשאיר את הצעצוע מונח בכיוון הרגל ונמתין לתנועת התינוק לעברו.
• את אותו הדבר נעשה גם לכיוון השני.
תחילה נראה שהתינוק מתקשה לנוע לעבר הצעצוע, אך לאחר מספר ימים של חזרות, זה ילך וישתפר.



זחילת גחון
בזחילת גחון התינוק מנייד את עצמו על הבטן, תוך השענות על האמות.
זחילת הגחון מערבת את כל מה שהתינוק תרגל עד כה: כפיפה, הזדקפות, תנועות צידיות ופיתולים, העברות משקל והושטת ידיים, דחיפה ומשיכה, שיתוף בין רגליים וידיים, הפרדות, ותיאום בין אברי הגוף השונים.
אם התינוק לא התנסה מספיק במגוון הפעילויות הנ"ל, סביר שזחילת הגחון לא תתקיים, או שתעשה בוריאציות לא יעילות שמצריכות הרבה מאמץ.
וריאציות של זחילת גחון ללא הצלבה: